سنتی بودن ساخت مسکن در ایران؛ مسئله اصلی عرضه مسکن
یک کارشناس مسکن گفت: سنتی و زمانبر بودن فرایند ساختوساز در کشور، نمی تواند پاسخگوی تقاضای سریع شهری باشد.
هوشنگ فروغمند اعرابی، کارشناس مسکن در گفتگویی با بیان اینکه روند رشد شهرنشینی در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر، ویژگیهای خاص خود را دارد، تصریح کرد: در واقع در کشورهای پیشرفته، سیاستهای حمایتی در زمینه عرضه و تقاضای مسکن بدون اعمال کنترل مستقیم بر قیمت اجرا میشود.
وی در این راستا افزود: براین اساس می توان گفت هدف، ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا و دسترسی عموم مردم به مسکن باکیفیت و قیمتی مناسب است. اما در ایران، برنامهریزیهای موازی و ناهماهنگ باعث تشدید مشکلات شده است.
هوشنگ فروغمند اعرابی با اشاره به موضوع ساختوساز مسکن در ایران نیز گفت: در واقع ساخت مسکن در ایران به دلیل روشهای سنتی و زمانبر بودن فرایند ساختوساز، قادر به پاسخگویی به تقاضای سریع شهری نیست.
وی ادامه داد: با توجه به این موضوع مهاجرتها و رشد سریع تقاضا، سبب ایجاد کمبود مسکن و افزایش قیمت شده است و این موضوع نه تنها کیفیت زندگی شهری را پایین آورده، بلکه گسترش حاشیهنشینی را نیز در پی داشته است.
این کارشناس حوزه م سکن با بیان اینکه رشد حاشیهنشینی در ایران عمدتاً ناشی از بیبرنامگی در مدیریت اطراف شهرها بوده است، نیز گفت: در واقع مهاجرتهای بدون برنامه به اطراف شهرها، ایجاد سکونتگاههای غیررسمی را به دنبال داشته است.
وی ادامه داد: این مناطق اغلب فاقد امکانات زیرساختی و خدماتی مانند مدارس، بیمارستانها، و جاده هستند و مشکلاتی چون افزایش ترافیک و سرباری بر امکانات شهری ایجاد کردهاند.
هوشنگ فروغمند اعرابی با بیان اینکه کشورهای پیشرفته همچون انگلستان، با ایجاد حلقههای برنامهریزی شده در اطراف شهرها، از رشد بیرویه حاشیهنشینی جلوگیری کردهاند، تصریح کرد: در واقع در ایران نیز، سیاستهایی مانند بازآفرینی شهری که به همه ابعاد شهرنشینی از جمله شغل، آموزش، و بهداشت توجه دارد، میتواند تأثیرگذار باشد، اما این سیاستها نیازمند نگاه جامع و هماهنگی میان نهادها است.